lbanezii din Macedonia de Nord își doresc un premier din propria comunitate care să asigure acces egal la slujbe, salarii egale și justiție neselectivă. Diaspora din Bosnia și Herţegovina este cea care trimite cei mai mulți bani acasă, din toate țările europene, contribuind cu 8% din PIB, iar în Serbia, oamenii de cultură spun că perioadele de criză apar tocmai pentru că se marginalizează cultura.

Șoferii de taxi kosovari nu știu dacă mai pot rămâne pe piață până la sfârșitul anului pentru că oamenii nu mai au bani și preferă să meargă kilometri pe jos, iar Albania se bucură că pepenii săi au tot mai mare căutare în UE.

În Macedonia, Ali Ahmeti, liderul partidului albanez Uniunea Democrată pentru Integrare (DUI) face un apel la toți albanezii se unească în jurul unui scop comun: alegerea unui premier de etnie albaneză, scrie shilomagazine.com.au. Ahmeti le amintește conaționalilor de efortul albanezilor pentru a câștiga drepturi în Macedonia de Nord, o insurecție armată de fapt, încheiată în 2001 cu acordul de la Ohrid, Macedonia de Nord. Acordul a inclus, printre alte drepturi, dispoziții pentru introducerea limbii albaneze ca limbă oficială în administrația locală, în regiuni unde peste 20% din populație vorbește albaneza. Etnicii albanezi compun 25% din populația Macedoniei de Nord.

„Noi, albanezii, am visat la libertate, egalitate și am luptat pentru ca acest vis să devină realitate. Când credem în ceva, suntem gata să sacrificăm totul,” spune Ali Ahmeti. „Ca albanezi, am știut întotdeauna să ne unim pentru obiective comune, când a fost important și decisiv, în timpul războiului, în timp de criză și în timpul eforturilor noastre constante pentru egalitate și integrare. Împreună putem arăta lumii că țara noastră poate deveni cu adevărat o societate în care fiecare își poate realiza visele și se poate simți egal. O ţară unde un bărbat sau o femeie albaneză poate deveni prim-ministru și poate fi lider demn care va garanta un parteneriat pe viață cu Statele Unite și Uniune Europeană. Și pentru asta, trebuie să ne unim!” continuă politicianul.

mai mult la  /www.rfi.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.